Vine toamna – bine-mi pare: 4 sfaturi simple pentru șoferi


Toamna înseamnă scurtarea zilelor, peisaje colorate, începerea școlii etc. Odată cu schimbarea sezonului, intervin schimbări și în condițiile de șofat – temperaturile scad, încep ploile, în unele părți chiar și gheața pe drumuri și, poate, în unele zone, chiar zăpadă. Iată câteva modalități prin care îți poți pregăti mașina pentru toamnă.

  1. Curăță-ți ștergătoarele

Este foarte ușor să le desconsideri. Însă ștergătoarele sunt unele dintre cele mai folosite părți ale mașinii tale. Ștergătoarele se uzează cu timpul – chiar dacă nu le folosești foarte des, căldura și vremea uscată le pot accelera uzura. Toamna este un moment propice pentru a le înlocui. Ștergătoarele tale vor trece cu brio prin toamnă, iarnă, primăvară și vară. Este relativ ușor să-ți dai seama când trebuie să le înlocuiești: vor scăpa sau chiar vor lăsa pete mari de umiditate atunci când sunt puse în funcțiune. Lamele în sine sunt confecționate din cauciuc sau siliciu și se pot folosi până în punctul în care metalul brațului ia contact cu sticla. Asta, bineînțeles, pentru că poate provoca deteriorarea parbrizului.

  1. Schimbă lichidele

Scăderea temperaturilor este un moment bun pentru a te asigura că fluidele mașinii sunt curate și completate. Când temperaturile scad, fluidele din mașină pot deveni mai vâscoase sau mai groase – ceea ce le poate determina să treacă mai lent prin motor. În primă fază schimbă lichidul de parbriz, este foarte important. Este bine să scurgi și să înlocuiești lichidul de răcire dacă locuiești în zone care se confruntă cu temperaturi extreme pe parcursul trecerii anotimpurilor. Gândește-te că în lichidul de răcire există apă adăugată, iar raportul dintre apă și lichid de răcire va fi de obicei mai mare vara. Iarna, raportul dintre apă și lichid de răcire ar trebui să fie de 40:60 (sau 40% apă, 60% lichid de răcire). Dacă locuiești în zone cu temperaturi normale, care nu au variații extreme, lichidul de răcire trebuie schimbat după cum indică producătorul mașinii, indiferent de anotimp proporția trebuie să fie aceeași. Lichidul de răcire are și rol anticoroziv, nu doar antiîngheț.

  1. Verifică-ți anvelopele

Anvelopele sunt esențiale. Când se apropie sezonul rece, trebuie să te asiguri că anvelopele sunt umflate îndeajuns. Nu te speria dacă încep să arate puțin dezumflate. Pe măsură ce temperaturile scad, la fel și presiunea aerului din anvelopă – presiunea din interiorul pneului va scădea aproximativ 0,7 bari) pentru fiecare 10 grade scăzute în temperatura aerului din exterior.

  1. Verifică dacă funcționează încălzirea mașinii

Asigură-te că aeroterma funcționează corect. Nu vrei să te trezești fără căldură pe vreme rece. Asigură-te și că dezaburirea funcționează. Condusul cu un parbriz încețoșat te pune în pericol. Dacă oricare dintre aceste componente are nevoie de reparații, adu-ți mașina în service! Ai grijă și la filtrul de habitaclu să nu fie înfundat.

Simple, dar eficiente, aceste sfaturi te vor ajuta să treci cu bine prin noul sezon. Pe măsură ce septembrie își intră în drepturi, știi că vremea devine mai rece. Asta înseamnă că este timpul să îți pregătești mașina pentru sezonul de toamnă și de ce nu, pentru iarnă. Mașina ta poate fi afectată de temperaturile reci. Tratează toamna ca pe un moment în care îți pregătești mașina pentru „briza” aspră pe care o aduce iarna.