Cum să-ți vinzi mașina și să iei maxim pe ea


Top opt lucruri pe care trebuie să le știi

Sperăm să nu te șocheze foarte tare, dar oamenii preferă să cumpere mașini curate și frumoase. Lucruri precum petele, juliturile și firmiturile fac o mașină să pară mai ieftină decât e și să dea impresia că nu e ok întreținută.

Or acesta este cel mai important lucru atunci când vrei s-o vinzi: să convingi eventualii cumpărători că mașina a fost excelent îngrijită. Chiar dacă e mai veche, există multe lucruri pe care le poți face pentru a fi mai strălucitoare și mai atrăgătoare, mai „ca nouă”. De multe ori, poți investi puțin în refresh și scoate foarte mult la prețul final al autoturismului.

  1. Începe de la lucrurile de bază, du-o la spălătorie, curăț-o, ocupă-te de micile zgârieturi. La interior, cumpărătorii se vor uita la detalii: dacă are plafonul murdar, volanul uzat, dacă are scaunele deteriorate, rezolvă aceste probleme înainte să o vinzi. Trebuie să ai cât mai puține elemente de care cumpărătorul să se agațe în incercarea de a-ți scădea prețul
  2. Vopsea decolorată? Nu cheltui o avere pe o transformare totală. Încearcă o simplă lustruire. În cazul în care vopseaua acesteia a devenit atât de decolorat încât nu mai știi cum arăta, deschise ușa și vezi culoare marginilor. Zona din interiorul cadrului ușii este rareori expusă la lumina soarelui și la substanțele chimice dure, astfel încât va fi aproape de culoarea originală a mașinii. Toată ceara și lustruirea din lume nu poate să-i aducă complet culoarea strălucitoare înapoi, dar pentru moment va fi ok.
  3. Nimic nu spune „mașinii ăsteia i s-a dus vremea” ca niște faruri uzate. Există numeroase produse de curățare a farurilor pe piață care pot face ca farurile din plastic să se aprindă luminoasă și limpede în câteva minute.
  4. Repar-o. Dacă reparațiile sunt accesibile, ar fi bine să le faci, în ideea că va avea un efect bun asupra prețului final de vânzare. Totuși, rămâne la alegerea ta dacă vrei să investești în continuare sau predai ștafeta următorului proprietar în această formă. Fii sincer. Dacă mașina prezintă câteva puncte slabe, nu le lăsa nespuse. Pozează-le și pe acelea sau scrie în anunț. În lipsa atenționării, s-ar putea să îți pierzi o mare parte din timp cu oameni care se dovedesc a fi neinteresați și care vor pleca dezamăgiți.
  5. Anvelope noi – un alt punct care-ți poate aduce plusuri. Acum cât timp le-ai înlocuit? Sunt aceleași de când ai cumpărat mașina? Fă schimbarea asta din două motive – per total va arăta mai bine mașina, estetic vorbind, și în final, poți crește prețul. Mai important, în cazul în care potențialii cumpărători remarcă anvelopele uzate, este posibil să te ocoloească. Cumpărătorii de autoturisme SH au suficiente lucuri de luat în calcul, nu-și mai doresc cheltuieli suplimentare după ce au cumpărat mașina.
  6. Pune-ți actele în ordine. În cazul în care n-ai rătăcit-o, cartea de service este mai mult decât un plus pentru cumpărător la primire, astfel, îi poți demonstra că reviziile au fost făcute la timp. De asemenea, verifică dacă garanția mai este valabilă și dacă poate fi transferată cumpărătorului. În cazul în care mașina a fost cumpărată în rate, un act doveditor care atestă achitarea integrală a acesteia prezintă un plus de încredere.
  7. Fă cele mai bune poze pe care le scoate telefonul tău – la fel ca atunci când îți pregătești profilul de Facebook, nu alege pozele cu tine la 6 dimineața în club, fă fotografii de ansamblu și în detaliu.
  8. Setează-ți așteptări realiste – evalueaz-o în mai multe părți și scoate-o la vânzare la un preț bun, dar nu imposibil. Plafonul minim și maxim în care poți varia se poate deduce destul de ușor în urma unei analize online. Așteaptă-te însă ca toți potențialii cumpărători să încerce să negocieze – unii vor fi dezamăgiți și vor pleca din start mai departe dacă nu lași la preț.

Cele de mai sus pot părea simple detalii, însă pot adăuga sume semnificative la valoarea de revânzare a mașinii. Un detailing te va ajuta la transformarea autevehicului. De asemenea, poți găsi foarte multe elemente de caroserie sau interior la dezmembrări. O diferență de câteva mii de euro în plus sau în minus poate veni din atenția cu care mașina a fost îngrijită sau pregătită pentru vânzare.

Dacă citești aceste rânduri din poziția de cumpărător, ia în calcul o verificare la un service profesionist. Dacă te afli în alt oraș decât mașina dorită, rețeaua de service-uri independente AD Garage te poate ajuta cu o verificare de la A la Z fără deplasare. Am scris despre acest serviciu pe larg aici.