OBICEIURI CARE DĂUNEAZA MAȘINII


Există câteva reguli de condus pe care mecanicii le încalcă destul de des și care, într-un final, ajung să provoace probleme tehnice asupra mașinii. De la gândirea de tip „Las’ că mă mai duce rezervorul până la a zecea benzinărie”, până la apăsarea prelungă a a ambreiajului, toate sunt cauze care pot îngreuna buna funcționare a autoturismului.

  1. Rezervorul golit

Regula general validă pentru toți șoferi este că în momentul în care martorul de bord te anunță că mai ai benzină pentru încă aproximativ 50 km, te îndrepți spre cea mai apropiată benzinărie pentru alimentare. Se întâmplă ca șoferii să nu fie atenți sau să creadă ca o mai pot duce și mai mult de 50 km și așteaptă ca rezervorul să se golească de tot până să ia avertizarea în serios. Care este rezultatul? Deteriorarea popei de combustibil. Reparația și înlocuirea acesteia este destul de scumpă, ajungând la peste 2000 LEI.

  1. Ignorarea semnalelor

Din neatenție, din grabă sau pur și simplu din ignoranță, mulți șoferi nu dau atenție martorilor de bord atinși, despre care știm cu toți că fiecare are importanța sa. Am povestit pe larg despre fiecare aici, aici și aici. Dacă neglijezi semnalele date de mașină, fie ele sunete ciudate, scârțâieli sau aprinderea martorilor, riști să rămâi împotmolit în cele mai incomode situații.

  1. Schimbarea uleiului

Uleiul are rolul de lubrifiere a pistoanelor, dacă nu-l schimbi în timp util, adică undeva la 5000 km, motorul tău își va pierde din capacitatea de funcționare, iar durata vieții i se va scurta.

  1. Folosirea frânei de mână în timpul staţionării

Da, exact, frâna de mână! De care mulți uită… Dacă ești tot timpul atent să o folosești, nu vei avea nevoie de o nouă transmisie mai târziu.

  1. Apăsarea ambreiajului pe parcursul opririi

Ultimul, dar nu cel din urmă, este cel mai des înâlnit obicei. Mulți șoferi își lasă piciorul relaxați pe ambreiaj cât staționează la semafor. Ce nu știu majoritatea este costul unei reparații la acest sistem.

După câte poți observa, și cele mai mici gesturi pe care le faci din neglijență sau obișnuință îți pot afecta autoturismul. Acordă mai multă atenție mașinii tale, pentru ca și ea să te țină la drum lung!